Krijt of Kalk - wat is het verschil

Gepubliceerd op 27 november 2020 om 11:47

Krijt- of kalkverf... Je bent niet de enige die het door elkaar haalt. Het zijn allebei verfsoorten, maar wat is nou het echte verschil? Om het heel simpel te zeggen: bij krijtverf krijg je een egale, matte muur en bij kalkverf is het resultaat een onregelmatige, streperige muur.

Een ezelsbruggetje: krijtverf is goed te herkennen aan de oude krijtborden van school. Deze zijn egaal zwart en dus is krijtverf is ook een egale en matte verf. De kalkverf is goed te herkennen aan kalkaanslag, op bijvoorbeeld het raam van je douchecabine. Allemaal ongelijke vlekken... net als kalkverf!

Waar moet je rekening mee houden? Laten we beginnen met kalkverf. Een prachtig poederig streperig product die erg mat is. Maar ook kwetsbaar, want komt er bijvoorbeeld een vlek van buitenaf op je muur, dan blijf je deze altijd zien en kan je de muur niet even bij tippen. Dit klinkt niet erg positief, maar tegenwoordig zijn er allerlei middeltjes om je kalkverf muur te beschermen tegen vieze vingers of vlekken. Denk bijvoorbeeld aan een was of vernis. En met kalkverf komt je muur veel meer tot leven! Ik vind het erg leuk dat kalkverf met verschillen- de technieken en structuren toegepast kan worden.

Voor het streperige effect wordt bijvoorbeeld een blokkwast gebruikt.
Hoe zit het met krijtverf? Krijtverf op je muur geeft een egale, rustige en zeer matte uitstraling. Deze verf is altijd licht afneembaar en mocht er dus een vlekje op komen, dan is het nog geen ramp. Je kunt het net wat makkelijker bijwerken dan kalkverf en het is makkelijk aan te brengen met een muurverfroller. In de keuken kun je meteen het oude krijtbord versieren met een heerlijk recept, die je er ook zo weer af kunt sponsen.

 


TIP!

 

Maak voor jezelf eerst de afweging wat
je mooi vindt. Wil je veel rust, dan zou ik meer gebruik maken van krijtverf. Durf je wat meer, dan krijg je met kalkverf veel meer leven en nuances op je muur. Wil je het toch even uitproberen, begin dan met een muur die eruit mag springen en zet die in de kalkverf. Denk bijvoorbeeld aan de muur achter de bank. Een eyecatcher!

 

Liefs, 

Roëlle Veltmaat