Sfeer in de badkamer

Gepubliceerd op 15 januari 2021 om 12:40

Na een lange dag vind ik het heerlijk om onder de douche te springen of een warm bad vol te laten lopen. Echt een momentje voor jezelf. Hoe belangrijk is het dan om je badkamer tot een fijne plek te maken waar het heerlijk vertoeven is, waar je even tot rust kunt komen en waar je – als het moet – de deur op slot kunt doen. Ook in deze kamer mag het zeker sfeervol en gezellig zijn. Welke toepassingen kunnen we dan het beste gebruiken op de wanden? Ik leg het uit!

 

Als we verf in de badkamer willen toepassen, dan is het handig om over bepaalde dingen na te denken. Allereerst: wat komt er veel voor in de badkamer? Water, ja! Dit is zeker iets waar we rekening mee moeten houden, want er is niets vervelender dan dat je badkamer er na een jaar niet meer uit ziet, door vochtplekken, kringen of vuil. Tegenwoordig hebben we hier hele mooie oplossingen voor.

Denk bijvoorbeeld aan een afwasbare verf. En nee, die hoeft niet glimmend te zijn. De afwasbare verf van tegenwoordig is net zo mat als krijtverf en heeft hetzelfde uiterlijk. Er is dus geen verschil met de gebruikelijke matte muurverf en daarnaast is het ook in diverse kleuren beschikbaar. Deze verf is waterafstotend, wat inhoudt dat het ‘spatwater- dicht’ is. Je kunt de badkamermuren dus goed en makkelijk schoonmaken. Het is een sterke verf en het blijft lang mooi.

Kalkverf is erg geliefd in het landelijke interieur, een prachti- ge, streperige verfsoort. Regelmatig wordt aan mij gevraagd of het waar is dat kalkverf niet in de badkamer gebruikt kan worden. Je kunt kalkverf zeker wel gebruiken in deze ruimte,

Maar denk er alsnog goed over na. Kalkverf kan heel goed tegen hitte, maar is zonder extra toepassing niet bestendig tegen water. Ondanks dat kalkverf een hele mooie poederige en ademende verf is, is het dus niet per direct geschikt voor de badkamer. Wel zijn er tegenwoordig toepassingen die je over de kalkverf heen kunt zetten, denk aan bijenwas of een vernis.

De verf zou echter nooit zo goed beschermd zijn als een afwasbare verf. Als je kiest voor een (bijen)was, dan moet je dit elke drie maanden bijhouden en de muren opni- euw insmeren om het spatwaterdicht te houden. Je moet je- zelf afvragen of je dit wel wilt.

Tegels zijn bijna niet meer weg te denken uit de moderne badkamer. Hoe gaaf is het om verf en tegels samen te bren- gen tot één geheel? Je hebt tegenwoordig prachtige tegels die je perfect kunt combineren. Dit kun je doen door bijvoorbe- eld in de natte cel tegels aan te brengen en in de rest van de badkamer te werken met afwasbare verf.


TIP!

Hoe kies je de juiste verfkleur voor je badkamer? Kijk goed naar de rest van je interieur, want je wilt niet dat je het gevoel hebt een hele andere wereld binnen te stappen, op het moment dat je de badkamer betreedt. We willen juist dat de sfeer die we in de rest van het huis hebben gecreëerd ook terugkomt in de badkamer. Maak een mooie combi van tegels en verf, want eerlijk is eerlijk: tegels zijn gewoon veel sterker. Kies een tegel die een goede basiskleur heeft en die met veel kleuren te combineren valt. Een nieuwe tegelwand aanbrengen doe je immers niet zo snel, maar een andere kleur muurverf is zo geregeld.

 

Liefs,

Roëlle Veltmaat